Túl van az operáción Ferenc pápa

Jól van a műtét után a katolikus egyházfő – közölte közleményében Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

Július 4-én, vasárnap délben Ferenc pápa elimádkozta az Úrangyala imádságot, bejelentette budapesti és szlovákiai útját. A délután folyamán elhagyta lakhelyét, a vatikáni Szent Márta-házat és elment a Gemelli-klinikára, ahol egy előre megbeszélt tüneti vastagbél diverticulosis - műtétet hajtottak rajta végre – erősítette meg az akkreditált újságíróknak Matteo Bruni. 

gem.jpg

Az olasz elnök jókívánságai

Az olasz köztársasági elnök párizsi látogatása során értesült a hírről, hogy megoperálják a pápát. Mattarella elnök közleményben fejezte ki az olaszok nevében szeretetteljes közelségét Ferenc pápának, gyors és eredményes felépülést kívánva neki.

A műtét többórás volt, és a pápa legalább öt napig kórházban marad

Az előre tervezett műtétet a vasárnap esti órákban hajtotta végre altatással a római Gemelli-klinikán Sergio Alferi orvosprofesszor és kilenc munkatársa.
A La Repubblica napilap és más hírportálok szerint a műtét többórás volt, és a pápa legalább öt napig kórházban marad.
Az egyházfőnek vastagbél-divertikulózis, más nevén bélfali sérv miatt volt szüksége az operációra.
A pápák kórházaként ismert Gemelli katolikus klinika Vatikánváros közelében található.
Szemtanúk szerint Ferenc pápa közvetlenül a vasárnap délben mondott úrangyala imádság és az azt kísérő beszéd után, egyetlen kísérővel, gépkocsin elhagyta a Vatikánt, és a pápai államtól alig tíz percre levő kórházba ment. A sebészi beavatkozás előtti vizsgálatokat már korábban elvégezték.
Az orvos-pap Agostino Gemelliről elnevezett klinika a mindenkori pápa kórházaként ismert: elsőként 1961-ben XXIII. János pápát kezelték ott. A legtöbbször II. János Pál pápa volt betege a klinikának, a lengyel pápa 1996-os kezelésekor a "harmadik Vatikánnak" nevezte a Gemellit, mivel ott tartózkodott a legtöbbet a városállam és a nyári rezidencia Castel Gandolfo után.
Ferenc pápa tüdejének egy részét eltávolították, amikor még 21 éves volt. Köztudott, hogy gyakorta isiászban szenved. 2019-ben egy másik római klinikán szürkehályog miatti műtéte volt.

A római egyházmegye imádkozik a pápa gyógyulásáért

A római egyházmegye közössége közel áll püspökéhez, Ferenc pápához, és szeretetéről, gyermeki odaadásáról biztosítja betegsége pillanatában. Isten egész hűséges népe Róma városában, annak lakói, és valamennyi jóakaratú ember imádkozik és fohászkodik az Úrhoz, hogy kegyelmével segítse, támogassa és vigasztalja szeretett püspökét a műtét utáni felépülésben. Angelo De Donatis bíboros, a pápa római helynöke, a püspöki tanács, a plébánosok, valamennyi vikárius és plébániai munkatárs, a szerzetesek és szerzetesnők, diakónusok és szeminaristák, illetve az egész római közösség mielőbbi gyógyulást kíván a Szentatyának.
Forrás: MTI
Címkék: Ferenc pápa