Miserando atque eligendo

Ferenc pápa teológiája

Ferenc pápa a „világközösség" megteremtéséért, amely képes a testvériség megvalósítására

Szeptember 4-én szombaton délelőtt fogadta Ferenc pápa a „Vezetők a békéért” francia alapítvány 16 tagját a Vatikánban. Beszédében arra sürgette őket, hogy bátran nézzenek szembe a kihívásokkal, főként a környezeti válsághelyzettel, melyet csak súlyosbít a járvány.

A járványt még nem sikerült leküzdeni melynek következményei a legszegényebbek életére nézve nagyon súlyosak

Beszéde kezdetén a jelenlegi különösen kritikus történelmi időszakra utalt: sajnos a járványt még nem sikerült leküzdeni melynek következményei a legszegényebbek életére nézve nagyon súlyosak. Szembesülve az összekapcsolódó politikai és környezeti válságok súlyosbodásával, a béke iránti elkötelezettség soha nem volt ennyire szükséges és sürgető, mint most. Ezért segíteni kell a vezetőket és a polgárokat, hogy bátran nézzenek szembe a kihívásokkal, főként a környezeti válsághelyzettel, melyet csak súlyosbít a járvány. Sokszor a felső vezetés helyett alulról érkeznek megoldási javaslatok és ötletek.  

pope.jpeg

„Világközösség” megteremtése, amely képes a testvériség megvalósítására

A világjárvány az elszigetelődés és a társadalmi „hiperfeszültség” hosszú utóhatásaival elkerülhetetlenül válságba sodorta a politikai cselekvést. De még így is marad lehetőség egy „jobb politika” előmozdítására, amely nélkül nem lehetséges „egy olyan „világközösség” megteremtése, amely képes a testvériség megvalósítására a társadalmi barátságban élő népek és nemzetek között. A béke megteremtéséhez két dolog szükséges: az „építészet”, melybe a társadalom különböző intézményei avatkoznak be és a „kézművesség”, amelybe mindenkit be kell vonni.

„Arcok kultúrája” és a „találkozás kultúrája”

Végül Ferenc pápa a munka kettős szintjére utalt, mely kulturális és intézményi szinten történik. Az első szinten fontos az arcok kultúrájának” előmozdítása, amely az ember méltóságát helyezi a középpontba és vele együtt szorgalmazza történelmének tiszteletben tartását. Ez egyben a „találkozás kultúrája” is, amelyben meghallgatjuk és befogadjuk a testvéreinket, bizakodva az emberszívekben rejlő jóság tartalékaiban. A második szinten - az intézmények szintjén - sürgősen ösztönözni kell a sokoldalú párbeszédet és együttműködést, mert a többoldalú megállapodások jobbak, mint a kétoldalúak. Mindenesetre ne maradjunk meg az elméleti megközelítések szintjén, hanem lépjünk kapcsolatba a sebekkel, érintsük meg a sérültek testét!” – kérte és zárta a „Vezetők a békéért” alapítványhoz intézett beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatican News

Ferenc pápa imát kér Afganisztánért

A Mária-ima után Ferenc pápa imára és böjtre buzdította a híveket Afganisztán békéjéért.

Nagy aggodalommal követem az afganisztáni helyzetet, és osztozom azok szenvedésében, akik a csütörtöki öngyilkos merényletekben életüket vesztett embereket gyászolják, valamint azokéban, akik segítséget és védelmet keresnek.

ima.jpg

Az elhunytakat a mindenható Isten irgalmába ajánlom, és köszönetet mondok azoknak, akik azon dolgoznak, hogy segítsenek az igen megpróbált lakosságon, különösen a nőkön és a gyermekeken. Arra kérek mindenkit, hogy továbbra is segítsék a rászorulókat, és imádkozzanak azért, hogy a párbeszéd és a szolidaritás a békés és testvéri együttélés megteremtéséhez vezessen és reményt adjon az ország jövőjére nézve.

Ilyen történelmi időkben nem maradhatunk közömbösek, az Egyház történelme erre tanít bennünket. Keresztényként ez a helyzet kötelez bennünket.

Ezért arra kérek mindenkit, hogy többet imádkozzon és böjtöljön. Imádság és böjt, ima és bűnbánat! Itt az ideje, hogy megtegyük! Komolyan mondom: imádkozzatok többet és böjtöljetek, kérve az Úr irgalmát és bocsánatát!

Forrás: VaticanNews

Címkék: Afganisztán

Ferenc pápa a konyhában

Gyermekkora óta otthonosan mozog a konyhában a Szentatya. Valódi szakács – derült ki egy 2018-ban megjelent kötetből. Megválasztása előtt rendszeresen és nagy szeretettel főzött paptársainak. A pápa étkezéshez, főzéshez fűződő gondolatait életrajzírója, Roberto Alborghetti örökítette meg.

A kötet Ferenc pápa asztalánál címmel magyarul is megjelent. Az olasz újságíró nemcsak egy receptgyűjteményt nyújt át az olvasóknak Ferenc pápa konyhájából, hanem azt is megmutatja, mit jelent a Szentatya számára az étel. A piemonti Asti környékén Jorge Maria Bergoglio nagyszüleinek – akik 1929-ben hagyták el az öreg kontinenst és vándoroltak Argentínába – étterme volt.

cucina.jpg

Tovább olvasom
Címkék: Élet szeretete

Az egyház reformja saját magunk reformjával kezdődik

Ferenc pápa videóüzenete

Augusztus 3-án kedden tették közzé a Vatikánban Ferenc pápa augusztusi imaszándékát „Az úton járó egyház” címmel.

"Az Egyház sajátos hivatása az evangelizálás, ami nem jelent prozelita hittérítést, nem! Hivatása az evangelizálás. Sőt, az egyház identitását az evangelizálás adja.

20210803t1030-pope-prayer-august-1505786.jpg

Tovább olvasom
Címkék: Egyház Reform

Az éhezés az emberi jogok elleni bűntett

Ferenc pápa üzenete az ENSZ élelmezési csúcstalálkozójára

Július 26 és 28-a között tartják Rómában az ENSZ élelmezési rendszerekről szóló szeptemberi csúcstalálkozóját megelőző nagyszabású összejövetelt, amelyre a Szentatya üzenetet küldött.

 A pápa az igazságtalanság felszámolására szólította a résztvevőket.

onu.jpg

Tovább olvasom

Ferenc pápa üzenete a kórházból

Július 11-én a Szentatya az Agostino Gemelliről elnevezett oktatókórház 10. emeleti erkélyéről vezette a vasárnap szokásos Mária-imádságot. Beteg gyermekek is voltak vele az erkélyen. Kiemelte a mindenki számára ingyenes és jó egészségügyi rendszer fontosságát, valamint a betegekkel való törődés mindenkire érvényes kötelességét.

 

gem_1.jpg

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Örülök, hogy megtarthatjuk a szokásos, vasárnapi, közös Angelus-imát innen, a Gemelli Kórházból is. Szeretnék köszönetet mondani mindannyiatoknak: éreztem közelségeteket és imádságos támogatásotokat. Szívből köszönöm! A mai szentmisén hallott evangélium elbeszéli, hogy Jézus tanítványai, akiknek küldetést adott, „olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak” (Mk 6,13). Ez az „olaj” eszünkbe juttatja a betegek kenetének szentségét, amely megerősít lélekben és testben. De ez az „olaj” a beteggel törődők meghallgatása, közelsége, gondoskodása, gyengédsége is: olyan, mint a simogatás, melytől az ember jobban érzi magát, mely enyhíti a fájdalmat és bátorságot önt belénk. Előbb-utóbb mindannyiunknak – mindenkinek – szüksége van a közelségnek és a gyengédségnek erre a „kenetére”, és mindannyian adhatunk belőle valakinek egy látogatással, egy telefonhívással, egy kéznyújtással a rászorulók felé. Ne feledjük, hogy az utolsó ítéletkor – Máté evangéliumának 25. fejezete – az egyik dolog, amit számon fognak kérni tőlünk, az a betegekhez való közelség lesz!

Ezekben a napokban, amikor kórházi ápolásra szorultam, ismét megtapasztaltam, mennyire fontos a jó egészségügyi szolgáltatás, amely mindenki számára elérhető, mint Olaszországban és más országokban. Egy olyan ingyenes egészségügyi rendszer, amely mindenki számára hozzáférhető, és jó szolgáltatást biztosít. Nem szabad elveszítenünk ezt a rendkívüli értéket! Fenn kell tartanunk! És ezen mindannyiunknak dolgoznunk kell, mert ez mindenkit szolgál, és mindenkinek a hozzájárulását igényli.

"Mentsétek meg az ingyenes egészségügyet!"

Az Egyházban is előfordul, hogy valamelyik egészségügyi intézmény a rossz vezetés miatt nem áll jól pénzügyileg, és az első gondolat, ami eszünkbe jut, hogy eladjuk. De az Egyházban a hivatásunk sosem arra szól, hogy pénzünk legyen, hanem hogy szolgáljunk, a szolgálat pedig mindig ingyenes. Ne felejtsétek el ezt: mentsétek meg az ingyenes intézményeket!

Szeretném kifejezni hálámat és bátorításomat az orvosoknak, az egészségügyi dolgozóknak és a kórházi személyzetnek itt és más kórházakban is. Nagyon sokat dolgoznak! És imádkozzunk minden betegért! Vannak itt beteg gyermekek, a barátaink… Miért szenvednek a gyermekek? Miért szenvednek a gyermekek – szívszaggató ez a kérdés. Kísérjétek őket imáitokkal, és imádkozzatok minden betegért, különösen a legsúlyosabb állapotban lévőkért: senki se maradjon egyedül, mindenki kapja meg a meghallgatás, a közelség, a gyengédség és a gondoskodás kenetét! Ezt kérjük Máriának, égi édesanyánknak, a betegek gyógyítójának közbenjárására.

gem2.jpg

A Szentatya szavai az Angelus elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Az elmúlt napokban gyakran imádkoztam Haitiért, az elnök meggyilkolása és felesége megsebesítése után. Csatlakozom az ország püspökeinek sürgető felhívásához, hogy „tegyék le a fegyvert, válasszák az életet, válasszák a testvéri együttélést mindenki és Haiti érdekében”. Közel állok a kedves haiti néphez; remélem, hogy megáll az erőszak spirálja, és a nemzet képes lesz újra elindulni a békés és harmonikus jövő felé vezető úton.

Ma van a „tenger vasárnapja”, amelyet különleges módon a tengerészek és mindazok tiszteletére szentelünk, akiknek munkájuk és megélhetésük a tengertől függ. Imádkozom értük, és mindenkit arra kérek, hogy vigyázzon az óceánokra és a tengerekre. Vigyázzunk a tengerek egészségére: ne kerüljön műanyag a tengerbe!

Megemlékezem mindazokról és megáldom mindazokat, akik ma részt vesznek a Mária Rádió családjának zarándoklatán a lengyelországi Częstochowa kegyhelyére.

Ma tartjuk Szent Benedek apátnak, Európa védőszentjének ünnepét. Öleljük védőszentünket! Minden jót kívánunk a bencéseknek szerte a világon! És minden jót kívánok Európának, legyen egységes alapértékeiben!

Szép vasárnapot kívánok mindenkinek! Ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Címkék: Egészségügy

Túl van az operáción Ferenc pápa

Jól van a műtét után a katolikus egyházfő – közölte közleményében Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

Július 4-én, vasárnap délben Ferenc pápa elimádkozta az Úrangyala imádságot, bejelentette budapesti és szlovákiai útját. A délután folyamán elhagyta lakhelyét, a vatikáni Szent Márta-házat és elment a Gemelli-klinikára, ahol egy előre megbeszélt tüneti vastagbél diverticulosis - műtétet hajtottak rajta végre – erősítette meg az akkreditált újságíróknak Matteo Bruni. 

gem.jpg

Tovább olvasom
Címkék: Ferenc pápa

Ferenc pápa: Ne az „igazság merev őreire”, hanem a felszabadító Jézus hirdetőire hallgassunk!

A június 23-án a Szentatya új katekézissorozatot kezdett, mégpedig Pál apostol galatáknak írt leveléről. 

Az evangelizáció útja nem mindig a saját akaratunktól és terveinktől függ, hanem hajlandóságot igényel arra, hogy hagyjuk magunkat alakítani, és hogy más, előre nem látott utakat kövessünk.

pope.jpg

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása